Kapadokya Hakkında Bilgi

Kapadokya nerde,Kapadokya Tarihi Özellikleri,Kapadokya bölgesi,Kapadokya tatil yeri,Kapadokya nevşehir,Kapadokya peri bacaları Hakkında bilgiler burda.
Kapadokya, (Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelir). Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Hititler'in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hırıstiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kayalara oyulan evler ve kiliseler bölgeyi Hıristiyanlar için devasa bir sığınak haline getirmiştir.
Kapadokya geziniz için size tavsiye edeceğimiz ilk şey bölgeyi gezerken bir acentadan rehberlik ve tur hizmeti almanız veya araba kiralamanız. Böylece gün içinde pek çok yeri görme şansınız olacak. Diğer bir önerimiz ise gittiğiniz ilk müze gişesinden Müzekart satın almanız. Kapadokya bölgesinde pek çok müze ve ören yeri bulunuyor. Hepsi de görülmeye değer. Müzekart ile çok daha ekonomik bir şekilde gezinize devam edebilirsiniz.

Gezilecek yerler 

Gezinize Göreme ve çevresinden başlayabilirsiniz. Göreme 3 tarafı kayalıklar ve peri bacaları ile çevrili bir bölge. Burada pek çok kilise, manastır yer alıyor. Aynı zamanda Göreme'de yer alan yapıların neredeyse tamamı yöreye özgü mimariye uygun şekilde tasarlanmış. Bu yapıları gezebilir, Göreme sokaklarında keşif yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya'da mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden. Peri bacalarının en yoğun şekilde yer aldığı bu müzede geçmiş zamanlarda var olan şehir hayatının izlerine rastlayacak ve büyüleneceksiniz.
Avanos, Kapadokya'nın vazgeçilmez duraklarından biri. Binlerce yıllık çanak-çömlek yapımı ile halıcılık kültürünü günümüze taşıyan köprü olan Avanos'ta bu kültürle tanışıp, deneyimleyebileceğiniz pek çok çömlek yapım merkezi bulunuyor. Çömlek ustalarından çömlek yapımı hakkında bilgi alıp ve izleyip, dilerseniz siz de kendi toprak çömleğinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda mağaza bölümünden sevdiklerinize hediye de götürebilirsiniz.
Peri bacalarını görebileceğiniz bir diğer yer ise Paşabağı Vadisi'dir. Zelve yolu üzerinde, Göreme'ye oldukça yakın konumda olan Kapadokya Paşabağ Rahipler Vadisi, şapkalı peri bacalarının yer aldığı muhteşem güzelliğe sahip bir yerdir. Vadiye girdikten sonra, sağ tarafta yer alan tepeye çıkıp vadiye mutlaka yukarıdan bakın. Bu büyülü manzaraya dilerseniz bir şişe şarap da eşlik edebilir...
Kapadokya gezinize Paşabağ'dan sonra Ürgüp ile devam edebilirsiniz. Ürgüp, Kapadokya'nın vazgeçilmez duraklarından biri. Diğer yerlere göre daha hareketli ve kalabalık olan Ürgüp gece de pek çok mekan ile vakit geçirebileceğiniz bir yer. Ünlü Asmalı Konak da burada yer alıyor. Ürgüp de görmenizi tavsiye ettiğimiz diğer yer Temenni Tepesi. Tüm bölgeye hakim bir konuma sahip olan Temenni Tepesi'nde, eşsiz manzaraya karşı, kumda pişen Türk kahvenizi yudumlayıp, keyifli bir mola verebilirsiniz. Akşam yemeği için Ürgüp'de yer alan mekanlardan birini tercih edebilirsiniz.
Ürgüp'e oldukça yakın konumda yer alan Mustafapaşa'yı da gezi rotanıza ekleyebilrisiniz. Asmalı Konak dizisinde yer alan ilk konak burada yer alıyor. Dilerseniz konakta hem gezebilir hem de yemek yiyebilirsiniz. Oldukça şirin bir kasaba olan Mustafapaşa'nın merkezinde bulunan cafe ve restoranlarda vakit geçirebilir, kasaba sokaklarında yürüyüş yapabilirsiniz.
Kapadokya, her köşesi mucizelerle dolu bir bölge. Ortahisar ve Uçhisar da bu mucizelerden payına düşeni fazlasıyla almış yerlerden. Hem Ortahisar'da hem de Uçhisar'da yer alan heybetli kaleler mutlaka görmenizi tavsiye ettiğiklerimiz arasında. Binlerce yıldır farklı medeniyetlerin yaşamış olduğu Uçhisar Kalesi ve Kapadokya Ortahisar Kalesi devasa boyutları ile sizi kendine hayran bırakacak.
Kapadokya, yer üstündeki mucizelerin yanı sıra yer altındaki yapıları ile de dünyaca ünlü bir yer. Bölgede pek çok yer altı şehri var ve bunların neredeyse tamamının tünel ve geçitler sayesinde birbirleri ile bağlantısının olduğu biliniyor. Kapadokya'daki en önemli yer altı şehri ise Derinkuyu Yeraltı Şehri. Bölgedeki en büyük yer altı şehri olan Derinkuyu, 4 bin yıllık bir geçinşe sahip ve toplam 12 kattan oluşuyor; ancak 8 katı geziye açık. Şehri mutlaka görevli rehberlerden biriyle gezmeniz öneriyoruz. Böylece şehirle ilgili gerekli tüm bilgileri almış ve keyifli bir gezi yapmış olacaksınız. Dilerseniz Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin çok yakınında yer alan Kaymaklı Yer Altı Şehri'ni de gezebilirsiniz.
Ihlara Vadisi, Kapadokya geziniz sırasında sizi en çok büyüleyecek duraklardan biri olacak. Göreme'ye yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Ihlara Vadisi, Aksaray ili sınırları içinde yer alıyor. Dünyanın 2. büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi, 14 km'lik uzunluğa ve yer yer 100 metreyi bulan derinliğe sahip. Doğanın mucizesi olan bu vadi aynı zamanda Hristiyanlığın Anadolu'ya yayıldığı yer olarak biliniyor. Vadide sayısız kilise ve manastır yer alıyor. Tılsımlı bir güzelliğe sahip olan Ihlara Vadisi, her mevsim farklı güzellikler sunuyor. Vadide, Melendiz Çayı'nın huzur veren sesi eşliğinde yürüyüşler yapabilir, ata binebilir, kilise ve manastırları gezebilir, vadide yer alan restoran ve kafelerde mola verebilirsiniz. Özellikle alabalığı ile meşhur olan bu restoranlarda alabalık yemenizi öneriyoruz.
Kapadokya'nın simgesi haline gelmiş olan balon ise gezinizin en keyifli parçalarından biri olacak. Kapadokya'nın güzelliklerine bir de yukarıdan bakmak için balon gezisini mutlaka rotanıza ekleyin. Göreme'nin düzlüklerinden havalanıp muhteşem manzara eşliğinde size unutulmaz bir deneyim sunacak olan balon gezisi için Göreme'de yer alan balon firmalarından birini tercih edebilirsiniz.
Kapadokya'nın lezzetleri de doğal güzellikleri kadar ünlü. Yöreye özel testi kebabını ve etli ekmeği mutlaka deneyin. Dünyaca meşhur Kapadokya şarapları ise tatilinize keyif katacak. Eve dönüşte hem kendinize hem de sevdiklerinize bu şaraplardan almayı unutmayın.

Özellikleri

Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin dünyada en güzel bütünleştiği yerdir. Coğrafik olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da, bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık yaşlı medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır.
Roma İmparatoru Augustus zamanında Antik Dönem yazarlarından Strabon 17 kitaplık 'Geographika' adlı kitabında (Anadolu XII,XIII,XIV) Kapadokya Bölgesi'nin sınırlarını güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniş bir bölge olarak belirtir.
Bu günkü Kapadokya Bölgesi Nevşehir,Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar bir alan olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.
Kayalara oyulmuş geleneksek Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler. Bu evler 19. yüzyılda yamaçlara ya kayaların yada kesme taştan inşa edilmişlerdir.
Bölgenin tek mimarı malzemesi olan taş yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleşerek çok dayanaklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir.Kullanılan malzemenin bol olması ve kolay işlenebilmesinden dolayı yöreye has olan taş işçiliği gelişerek mimari bir gelenek halini almıştır. Gerek avlu gerekse ev kapılarının malzemesi ahşaptır.
Kemerli olarak yapılmış kapıların üst kısmı stilize sarmaşık veya rozet motifleriyle süslenmiştir.Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyılın sonları, 18. yüzyılda yapılmış küçük yapılardır. İslam resim sanatını göstermek açısından önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmişlerdir. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçılar tarafından zengin bir bezemeler, kitabeler ile süslenmişlerdir.Gezip göre bileceginiz güzel bir tatil yeri.

Yorumlar

Popüler Yayınlar